De Geschiedenis van Kranshi
De naam Kranshi (Kraanshi) oftwel de Burgelijke Stand op Curaçao heeft een aardige oorsprong.
In het oude gebouw waar op Curaçao de Burgelijks Stand gevestigd was, zat, voordat de Burgelijke Stand daar gevestigd werd, een groep dames die regelmatig bijeen kwamen in een 'dameskransje'.
Het oude gebouw aan de Curaçaostraat 50, Otrobanda, werd in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd, waarschijnlijk als gouvernementsarmenschool.
De naam is afkomstig van de vereniging voor protestantse dames "Eendracht maakt Macht".
Deze vereniging, toendertijd ook wel 'dameskrans' genoemd, werd in 1899 opgericht door de domineesdochter Marie van den Brink. De dames kwamen bijeen om ondermeer te naaien, te borduren en te breien.
Midden jaren 1930 was het gebouw korte tijd in gebruik als Gereformeerde Kerk.
Hoewel het "krans"-gebouw reeds geruime tijd zijn functie had verloren, bleef de naam bestaan; ook toen omstreeks 1940 de Burgelijke Stand in het pand werd ondergebracht.
Bij de verhuizing van de Burgelijke Stand in het begin van de zestiger jaren naar Scharloo, ging de naam "Kranshi" (nu in de betekenis van Burgelijke Stand) gewoon mee. In de volksmond ging toen het oorspronkelijke gebouw "Kranshi Bieu" (= het oude gebouw van de Burgelijke Stand) heten.
Het pand op Scharloo 150-152 draagt de naam van de laatste bewoner Pachi de Sola, broer van de laatste eigenaar Herbert de Sola.
Het oudste kontrakt dateert van 1762. In 1803 kocht David Haim Dovale het huis en het bleef bijna een eeuw eigendom van zijn familie. Rond 1862 verbouwde de familie Dovale het huis tot de huidige staat door twee huizen samen te voegen. Een deel ging later verloren.
Meer informatie over de bijzondere huizen van Scharloo is te vinden in het prachtige boek 'Scharloo' van Pauline Pruneti Winkel.
In 2002 gaat Kranshi weer verhuizen. Nu naar het gerestaureerde neo-classicistische gebouw 'Casa Blanca' aan de Roodeweg tegenover het St. Elisabeth Hospitaal in Otrobanda.
Casa Blanca werd tussen 1865 en 1884 gebouwd als woonhuis door Carel Maurits Gaerste. Nakomelingen van hem woonden er totdat het huis in de vorige eeuw werd verkocht aan de familie Perret Gentil. Deze deelde het huis op, waarna het als pension fungeerde. Jaren later kocht Cesar Mansour Elassais, die veel woonhuizen in Otrobanda bezit, het pand. Casa Blanca verwerd van pension tot bordeel en zelfs tot woning voor chollers die het eens zo indrukwekkende ‘stedepaleis’ reduceerden tot een bouwval.
Wordt dit "Kranshi Nobo?"
Research: Lucille Berry-Haseth
Chauffeur: Ethel Krijt-Capriles
Foto's: Randy Marques