Tantra en Erotiek

Tantra wordt vaak de 'Oosterse Leer van Extase' genoemd en wordt sterk geassociëerd met sexuele mystiek.
Maar zelfs daar waar men in Tantrische omgevingen sterk de nadruk legt op het beheersen van de sexuele energie, is dit maar één van de aspecten van een complexe levensbeschouwing, waar meditatie, mantra's, yantra's en yoga een grote rol spelen.
In de Tantrische visie is het leven een zoektocht naar fundamentele vragen als: "Wie ben ik?", "Wat is ervaren?", "Wat is deze wereld?". In tegenstelling echter tot veel mystieke tradities, ontkent Tantra het lichaam niet het recht om in de hoogste sprituele ervaring te delen. Tantra ziet het lichaam als een tempel, als een microcosmos van het universum.

Het is dan ook niet voor niets dat in veel holistische kringen Tantra gezien wordt een als passende manier om met sexualiteit om te gaan. Sexualiteit niet als iets losgekoppeld van het bestaan, maar volledig geïntegreerd in het leven van alledag. Met dezelfde zorg en respect naar het individu, elkaar en de omgeving.

Een groot struikelblok naar deze integratie vormt echter onze maatschappij met haar dubbele waarden en normen, commercialisering en hypocrisie in alles wat met sexualiteit te maken heeft.
Van jongs af aan worden we opgezadeld met dubbele boodschappen over sexualiteit, halve waarheden en mythes over hoe we ons te gedragen hebben en wat we ervan te vinden hebben.
Dat het nu trendy is om 'sexy' te zijn neemt niet weg dat de meeste mensen maar sexy doen in plaats van het te zijn.
Sexy zijn brengt ons dichter bij wat we werkelijk zijn, maak ons kwetsbaar, maakt ons onzeker. Dat doen we dus niet. We zijn niet in contact. Noch met elkaar, noch met onszelf. Het komt te dichtbij, dus we overschreeuwen ons.
En hoe kan het ook anders. Waar zijn onze voorbeelden...

Wat wij in het westen Tantra noemen is eigenlijk veel meer een manier om met erotiek om te gaan, dan dat we de Oosterse vorm van verlichting zoeken.
Ideëen en oefeningen uit de Tantrische tradities worden gebruikt om ons te helen en te komen tot een voor ons meer bevredigende sexleven.

Essentieel is de realisatie dat we allen sexuele wezens zijn met onze eigen individuele verlangens. Een belangrijk aspekt is dat we deze verlangens gaan onderkennen en dat we ze gaan leven. Zonder schuldgevoelens.
En dan, als we werkelijk in de donkere poelen van onze verlangens hebben huisgehouden, kunnen we ons vrij gaan voelen om erotiek in de meest pure vorm te beleven.
Op weg naar spritualiteit in onze sexualiteit kan deze stap niet overgeslagen worden.

Workshops en cursussen hebben de naam Tantra in hun titel.
Ze gaan echter veel meer over sexualiteit dan over Tantra.
Echter, bijna niemand gaat naar een 'Sex'-workshop.
Tantra-workshop klinkt beter, en niemand kijkt je erop aan...

UP TOP